Opgelet! Medewerkers die namens Heuvelrug Wonen bij u op bezoek komen, kunnen zich altijd legitimeren. Twijfelt u? Neem dan eerst contact met ons op voordat u iemand in uw woning toelaat.
HomeIk huurWoning veranderenWat mag ik veranderen ? ‹ Airco installatie of luchtwarmtepomp plaatsen

Airco installatie of luchtwarmtepomp plaatsen

Door de steeds warmere en langere zomers is het begrijpelijk dat u graag een airco-installatie zou wensen. Toch zijn wij terughoudend. Een airco-installatie heeft veel kanttekeningen. Lees daarom goed de voorwaarden.

Overlast door een airco of warmtepomp

De overheid zal het bouwbesluit in 2021 aanpassen voor luchtwarmtepompen en (split) airco installaties. Daarin zal worden opgenomen dat de buitenunit van een (split) airco of een luchtwarmtepomp niet meer dan 35Db op de erfgrens mag produceren. Ondanks dat er nog geen normering is binnen het bouwbesluit houdt Heuvelrug Wonen deze grens al wel aan. Daarnaast gelden er nog meer strenge voorwaarden. U mag geen airco installatie of een luchtwarmtepomp plaatsen zonder toestemming.

Bij een airco of een luchtwarmtepomp moet u rekening houden met de volgende voorwaarden. Kunt u hier niet aan voldoen dan heeft het geen zin om een ZAV aanvraag in te dienen. Plaatst u toch installatie zonder toestemming dan zijn wij genoodzaakt (juridische) stappen te ondernemen en u sommeren de airco weer te verwijderen.

Voorwaarden bij een (split) airco installatie

  • De buitenunit mag niet zichtbaar zijn vanaf de openbare weg.
  • Een airco installatie mag niet aanstaan tussen 22:00 en 7:00.
  • De doorvoer naar binnen bij grote voorkeur niet door de gevel of het dak. Kan dit niet anders? Dan draagt u de volledige verantwoording om deze doorvoer lekdicht te maken en de isolatie niet te beschadigen.
  • De airco installatie moet geplaatst worden door een erkend bedrijf/gecertificeerde monteur, dit moet u na het plaatsen kunnen aantonen.
  • U gebruikt enkel een milieuvriendelijk koelmiddel.
  • Periodiek onderhoud, jaarlijks is verplicht.
  • Als u in een flat woont dan kan de buitenunit enkel op uw balkon. U moet los van de geluidseisen ook zorgen dat de trilling van de unit niet hoorbaar is. Dat kan door de unit bijvoorbeeld op een rubber mat te plaatsen.
  • De airco zit op een eigen elektragroep in de meterkast en heeft een geaarde stekker en stopcontact. Dit moet gedaan worden door een erkend installateur.

Plaats pas na toestemming

Plaats de airco pas na de toestemming. U krijgt bij de toestemming een document wat u moet ondertekenen. Voldoent u niet aan de voorwaarde of komen er klachten van omliggende bewoners dan ben u verplicht de airco weer te verwijderen.

Als u gaat verhuizen

De airco wordt niet overgenomen door Heuvelrug Wonen. Een eventuele nieuwe huurder kan deze overnemen als de nieuwe huurder voor dezelfde voorwaarde zal tekenen. Als er nog geen nieuwe huurder bekend is, of als de nieuwe huurder de airco installatie of de luchtwarmtepomp niet over wilt nemen bent u verplicht alles te verwijderen. De gemaakte gaten moet u vakkundig dichtmaken.

Direct naar

Meer over airco installatie of luchtwarmtepomp plaatsen

Click to access the login or register cheese