U komt in aanmerking voor een woning en dan?

U ontvangt bericht van WoningNet wanneer u voor een woning in aanmerking komt. In dat bericht vragen wij u om verschillende documenten waaronder een meest recente inkomenskomensverklaring van de belastingdienst aan ons aan te leveren. In 2019 zal tot ongeveer mei de inkomensverklaring van 2017 worden verstrekt, daarna zal ook de inkomensverklaring van 2018 beschikbaar zijn. Wij ontvangen graag de meest recente.

Ook als u geen inkomen heeft gehad krijgt u een inkomensverklaring. Deze verklaring moet worden ingeleverd ook als het bedrag op € 0 staat.

U kunt de inkomensverklaring aanvragen via mijn belastingdienst. Om op tijd de formulieren bij ons in te dienen adviseren wij om het inkomensformulier digitaal aan te vragen.

Wij controleren niet alleen uw inkomen. We controleren ook de woonhistorie op het uittreksel en vragen of u een verhuurdersverklaring kunt aanleveren van uw vorige huurder. Ook doen we onderzoek naar de kredietwaardigheid van de kandidaat huurder. Als u verhuisd vanwege een scheiding ontvangen we graag een kopie van het echtscheidingsconvenant. En als uw huidige woning verkocht gaat worden een bewijs van de makelaar of advertentie dat de woning daadwerkelijk verkocht gaat worden. ZZP-ers dienen ook een winst- en verliesrekening van het voorgaande jaar aan te leveren en een prognose berekening van het huidige jaar met het aantoonbare fiscale verzamelinkomen.

U krijgt altijd eerst een gesprek bij ons op kantoor voordat wij de woning aan u toe wijzen. Ook kunnen wij vragen om bij ons op kantoor nogmaals in te loggen op mijn belastingdienst. Dit doen we om fraude te voorkomen.
Bij het tekenen van de huurovereenkomst tekent u ook een inkomens-verklaring-formulier (IRF), met dit formulier geeft u aan alle inkomensgegevens te hebben verstrekt voor de toetsing om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning.

Waarom zo? 
Woningcorporaties worden gecontroleerd of woningtoewijzingen goed verlopen. Aan de hand van de inkomensverklaring en de IRF kan een accountant inzien of de toewijzing terecht is geweest. Alleen met deze inkomensverklaring kan de huurovereenkomst getekend worden. Zonder de inkomensverklaring mag Heuvelrug Wonen geen woning aan u verhuren.

Tip!
Wilt u dit jaar op sociale huurwoningen reageren, vraag dan nu alvast een inkomensverklaring aan bij de Belastingdienst op https://mijn.belastingdienst.nl/mbd-pmb/ , houdt uw Burgerservicenummer bij de hand. Op deze manier heeft u de verklaring alvast in huis voor als u op een woning reageert.