Ons kantoor kunt u alleen op afspraak bezoeken
Home ‹ Krijg ik dit jaar huurverhoging of heb ik zelfs recht op huurverlaging?

Krijg ik dit jaar huurverhoging of heb ik zelfs recht op huurverlaging?

Veel huurders krijgen te maken met de financiële gevolgen door de maatregelen tegen corona. Dit jaar zijn er daarom een aantal afspraken gemaakt om de lasten iets te verlichten. Deze afspraken gelden alleen voor huurders in een sociale huurwoning. Hieronder staan deze afspraken op een rij en leest u wat u eventueel zelf moet doen…

Veel huurders krijgen te maken met de financiële gevolgen door de maatregelen tegen corona. Dit jaar zijn er daarom een aantal afspraken gemaakt om de lasten iets te verlichten. Deze afspraken gelden alleen voor huurders in een sociale huurwoning. Hieronder staan deze afspraken op een rij en leest u wat u eventueel zelf moet doen om hiervoor in aanmerking te komen.

Geen huurverhoging

U bent gewend om in april een voorstel huurverhoging van ons te krijgen. Dit jaar is dat anders. Woont u in de sociale huurwoning, dan krijgt u dit jaar geen huurverhogingen en ontvangt u dus ook geen voorstel hievoor. Als u servicekosten betaalt dan krijgt u wel een afrekening van het afgelopen jaar. De voorschotbedragen blijven voor alle huurders hetzelfde. Als u gewend bent om zelf de huur over te maken, dan kunt u na 1 juli gewoon hetzelfde bedrag blijven overmaken.

Eenmalige huurverlaging

In 2021 hebben huurders in een sociale huurwoning met een hoge huur en een laag inkomen, recht op een eenmalige huurverlaging. De Belastingdienst heeft aan ons doorgegeven wie hiervoor in aanmerking komt. Deze huurders hebben inmiddels bericht gehad. De Belastingdienst kijkt echter naar het belastbaar inkomen van 2019. Heeft u na deze datum een inkomensdaling gehad, dan komt u misschien ook in aanmerking voor een eenmalige huurverlaging. We maken een berekening op basis van het inkomen van het laatste half jaar (voor aanvraag). Kijk hier of u in aanmerking komt voor de eenmalige huurverlaging en wat u hiervoor moet doen. U kunt de eenmalige huurverlaging aanvragen tot 30 december 2021.

Tijdelijke huurkorting

Krijgt u te maken met een (tijdelijke) inkomensdaling en kunt u de huur niet meer betalen, dan kunt u een tijdelijke huurkorting of huurbevriezing aanvragen. Dit kunnen we afspreken voor maximaal drie jaar. Na deze drie jaar (of eerder als de situatie verandert) kunnen wij de huur weer terugbrengen naar de oorspronkelijke huur, verhoogd met de huurverhogingen die u gemist heeft. De korting hoeft u niet terug te betalen.

Deze regeling komt naast de al bestaande regeling voor het verlagen van de huur naar de huurtoeslaggrens voor huurders die daar door een inkomensdaling voor in aanmerking komen. U kunt voor deze regelingen een verzoek indienen bij info@heuvelrugwonen.nl. Wij bespreken dan de situatie met u en bekijken of u voor één van deze regelingen in aanmerking komt.

Direct naar