In verband met Pinksteren zijn wij gesloten op maandag 29 mei. Op dinsdag 30 mei staan wij graag weer voor u klaar.
Home ‹ Vluchtelingen opvangen in uw huurwoning? Laat u goed informeren

Vluchtelingen opvangen in uw huurwoning? Laat u goed informeren

Het is oorlog in Oekraïne en er zijn ongelofelijk veel mensen op de vlucht. Dit roept misschien wel vragen bij u op over de opvang in de regio Utrechtse Heuvelrug. En misschien wilt u zelf iets betekenen. Hier leest u er meer over.

Opvang vluchtelingen in de regio Utrechtse Heuvelrug

De veiligheidsregio’s in Nederland zijn gevraagd voorbereidingen te treffen voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Het college heeft besloten om 100 vluchtelingen uit de Oekraïne onderdak te bieden. Dit naast de 600 plekken die al via het AZC in Leersum beschikbaar zijn. Met de gemeente stemmen wij af welke rol wij als woningcorporatie in deze huisvesting kunnen spelen.

Wat kunt u betekenen?

Heel veel mensen willen iets betekenen voor de vluchtelingen uit Oekraïne en dat is hartverwarmend.

Wilt u iemand opvangen, vrijwilligerswerk doen of iets anders betekenen?
Neem dan contact op met Vluchtelingenwerk Nederland. Zij spelen een coördinerende rol in de opvang van vluchtelingen en kunnen u informeren over wat u kunt doen. U kunt ook bellen naar Klant Contact Centrum (KCC) voor de regio Utrecht. Het nummer is 088 878 4460. .

Vluchtelingen opvangen in uw huurwoning? Laat u goed informeren

Veel over de opvang van vluchtelingen is op dit moment nog onduidelijk. Ook wij krijgen vragen van huurders over de opvang van vluchtelingen in hun huurwoning. Ons advies is: laat u vooral goed informeren. Over zowel de opvang als de richtlijnen die vanuit Vluchtelingenwerk worden aangehouden. Dit moet u zeker weten:

  • Opvang in uw (huur) woning brengt mogelijk kosten met zich mee:
    Als u mensen opvangt brengt dit mogelijk voor u extra kosten met zich mee. U biedt onderdak, maar waarschijnlijk ook eten en drinken, zorgt u voor kleding en nog veel meer. Als dit een langere periode duurt kan dit mogelijk gevolgen hebben voor toeslagen die u ontvangt en/of uw uitkering. Bij de gemeente kunt u terecht met je vragen wat dit financieel voor gevolgen heeft en u dient dit ook vooraf aan Heuvelrug Wonen te laten weten.

    Goed om te weten is dat er een landelijke regeling voor een financiële bijdrage aan vluchtelingen uit Oekraïne komt. Vanuit die bijdrage kunnen ze eventueel voor de woonruimte of voor maaltijden betalen. Deze regeling is er nog niet!
     
  • Opvang is niet voor even
    Realiseer u dat de noodzaak tot opvang mogelijk langer kan duren dan u nu verwacht had. Ook heeft het invloed op uw eigen woon- en leefsituatie.

Ik wil wel mensen opvangen, maar weet niet of mijn woning geschikt is

Wij begrijpen dat u iets voor iemand wilt betekenen. Helaas is niet elke woning groot genoeg om er voor langere tijd met veel mensen in te wonen. Dit omdat er dan veiligheids- en gezondheidsrisco’s bestaan. Dit is overbewoning en dat is wettelijk niet toegestaan.

Hebt u vragen of wilt u meer weten?

Informeer u goed. Dat kan bij vluchtelingenwerktakecarebenbgemeente Utrechtse Heuvelrug en/of de Rijksoverheid.

Direct naar

Click to access the login or register cheese