In verband met Pinksteren zijn wij gesloten op maandag 29 mei. Op dinsdag 30 mei staan wij graag weer voor u klaar.
HomeIk huurReparaties en onderhoud ‹ Asbest

Asbest

In bijna alle woningen die voor 1993 gebouwd zijn is asbest verwerkt. Dat betekend dat in zo’n 70 procent van alle Nederlandse woningen asbest aanwezig is. Asbest is in sommige situaties gevaarlijk, maar niet altijd. Asbest is inmiddels verboden omdat het ongezond kan zijn als u losse vezels inademt. Wij halen het weg als er asbestvezels los kunnen komen.

Waar kan asbest zitten?

Door de jaren heen is in zeer veel materialen en producten asbest verwerkt. Van huishoudartikelen tot fietspaden. Alle woningen van Heuvelrug Wonen zijn gecontroleerd waar mogelijk asbesthoudend materiaal kan zitten. Hier heeft u bericht over gehad en een meterkastkaart van ontvangen. Heeft u die niet (meer) dan kunt u contact opnemen met ons. Als uw woning na 1993 is gebouwd is er geen asbesthoudend materiaal aanwezig.

  • Asbest komt voor in vloerbedekking van vinyl, vaak in zeil in de vorm van vinyl tegels. U herkent dit aan een grijs/bruine kartonachtige onderlaag;
  • Platen met asbesthoudend cement zijn vooral te vinden in gevels, dakbeschot, in en rondom schoorstenen en in of bij de cv-installatie. Verder komt dit materiaal soms voor op galerijen van flats als golfplaat op schuren en garages en in vensterbanken;
  • In (gas)kachels en moederhaarden en de daarbij horende afvoeren werden vaak met asbesthoudend materiaal verwerkt.
  • Asbest kan ook in standleidingen en rioleringen zijn verwerkt.

Wees voorzichtig met klussen

Als u gaat verbouwen of klussen moet er soms eerst asbest worden verwijderd. De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft regels voor het verwijderen van asbest. Asbest moet altijd veilig worden verwijderd, zónder dat de ongezonde vezels in de lucht komen. Het afval moet daarna ook veilig vervoerd worden. Soms is er een vergunning nodig. Als Heuvelrug Wonen iets in uw woning gaat renoveren voeren wij altijd eerst een asbestinventarisatie. Indien nodig volgt er een asbestsanering.

Schuren, boren, zagen of hakken in materiaal wat asbesthoudend is kan gevaarlijk zijn. Als u twijfelt neemt u contact op met ons. Bij Heuvelrug Wonen werken diverse opzichters met veel kennis van asbest. Zij kijken dan even met uw situatie mee en kunnen u adviseren.

Direct naar

Meer over asbest

Click to access the login or register cheese