Opgelet! Medewerkers die namens Heuvelrug Wonen bij u op bezoek komen, kunnen zich altijd legitimeren. Twijfelt u? Neem dan eerst contact met ons op voordat u iemand in uw woning toelaat.
HomeIk huurReparaties en onderhoud ‹ Vocht en schimmel

Vocht en schimmel

Schimmels groeien in een vochtige en slecht geventileerde ruimtes. In woningen komen schimmels vaak voor in badkamers. Het bestrijden van schimmels is een lastige klus, daarom is het voorkomen van schimmels in uw woning beter.

Schimmel herkennen

Een schimmel in huis is niet wenselijk en kan schadelijk zijn voor uw gezondheid.

Schimmels kunt u herkennen aan kleine zwarte, bruine of soms groene puntjes. U ziet deze vaak in vochtige ruimtes op het plafond of muur. Ook op kitranden of in de voegen van tegels kunnen schimmels groeien. Als er veel schimmel in de woning is dan ruikt uw woning vaak muf, naar aarde.

U moet er zelf voor zorgen dat u schimmels zo snel als mogelijk verwijderd. Daarmee voorkomt u dat er ernstige schimmel ontstaat. Het belangrijkste is ventileren. Daarmee voorkomt u vochtige lucht in huis. Daarnaast is het aan te raden om na het gebruik van de douche de wanden droog te wrijven. Zet geen meubels strak tegen de (koude) buitenmuur, doe gordijnen/vitrage overdag open zodat ventilatieroosters hun werk kunnen doen. Zorg dat de temperatuur niet te laag is in uw woning (lager dan 16 graden Celsius).

Voorkomen van schimmel

Ventilatieroosters raken na verloop van tijd vol. U kunt deze schoonmaken regelmatig met de stofzuigermond langs de ventielatieroosters te gaan.

Zodra u een schimmelplekje in uw woning ziet moet u hier direct een schimmelwerend middel op spuiten. Daarmee voorkomt u dat de schimmels verder groeien. Deze schimmelwerende middelen kunt u bij de grotere supermarkten kopen. Het schilderen van het plafond in de badkamer kunt u het beste met een schimmelwerende saus/latex doen. Na verloop van jaren zal deze saus/latex ook minder effectief zijn, maar de werking tegen schimmel is beter dan een normale saus/latex

Op de website van Milieu Centraal staan goede tips en informatie over veilige bestrijdingsmiddelen.

Ernstige schimmel

Als u ernstige schimmel in uw woning hebt dan kunt u contact opnemen met ons via de reparatielijn. U kunt tussen 8:15 en 12:00 bellen op telefoonnummer 0343 53 60 80. De opzichter zal bij u langs komen voor een advies. Daarnaast kunnen wij u helpen door inzicht te krijgen in uw gemiddelde temperatuur en luchtvochtigheid. Met meetinstrumenten kunnen wij dit een aantal dagen voor u meten. De uitkomsten worden met u besproken. Zo krijg u een beeld van uw binnenklimaat en krijgt u advies hoe u verdere schimmels kunt voorkomen.

Ventileren is geen energieverspilling

Het lijkt soms dat ventileren een verspilling van energie is, want als de ramen open staan gaat er warmte verloren. Maar ventileren is geen verspilling. Een goed en droog binnenklimaat heeft een positief effect op te stookkosten want droge lucht warmt sneller op dan vochtige lucht. De verwarming hoeft dan minder lang aan te staan. Belangrijk is dat warme lucht meer vocht opneemt dan koude lucht. Het is dus verstandig om te luchten als het warm is in huis, zodat het vocht snel uit huis is.

Luchten en ventileren

Met luchten wordt bedoelt meerdere ramen en deuren tegenover elkaar open te zetten. Zo is vochtige lucht snel het huis uit en vervangen voor verse lucht, drogere lucht. Het is belangrijk om dit dagelijks 10 á 15 minuten te doen. Ventileren moet continu, het liefste 24 uur per dag. Als u een mechanische ventilatie heeft is het verstandig om deze op de laagste stand continu aan te hebben staan en na het douchen of koken op een hogere stand. Als u ventilatieroosters in de ramen heeft zorg dan dat deze open staan. Of zet uw raam op een kiertje. Met luchten en ventileren voorkomt u een vochtige lucht en schimmels in uw woning.

Direct naar

Meer over vocht en schimmel

Click to access the login or register cheese