Opgelet! Onze medewerkers kunnen zich altijd legitimeren! Medewerkers die, namens Heuvelrug Wonen bij u op bezoek komen, kunnen zich altijd legitimeren. Twijfelt u? Neem dan eerst contact met ons op voordat u iemand in uw woning toelaat.
HomeIk huurReparaties en onderhoud ‹ Vocht en schimmel

Vocht en schimmel

Schimmels groeien in een vochtige en slecht geventileerde ruimtes. In woningen komen schimmels vaak voor in badkamers. Het bestrijden van schimmels is een lastige klus, daarom is het voorkomen van schimmels in uw woning beter.

Schimmel herkennen

Een schimmel in huis is niet wenselijk en kan schadelijk zijn voor uw gezondheid.

Schimmels kunt u herkennen aan kleine zwarte, bruine of soms groene puntjes. U ziet deze vaak in vochtige ruimtes op het plafond of muur. Ook op kitranden of in de voegen van tegels kunnen schimmels groeien. Als er veel schimmel in de woning is dan ruikt uw woning vaak muf, naar aarde.

U moet er zelf voor zorgen dat u schimmels zo snel als mogelijk verwijderd. Daarmee voorkomt u dat er ernstige schimmel ontstaat. Het belangrijkste is ventileren. Daarmee voorkomt u vochtige lucht in huis. Daarnaast is het aan te raden om na het gebruik van de douche de wanden droog te wrijven. Zet geen meubels strak tegen de (koude) buitenmuur, doe gordijnen/vitrage overdag open zodat ventilatieroosters hun werk kunnen doen. Zorg dat de temperatuur niet te laag is in uw woning (lager dan 16 graden Celsius).

Voorkomen van schimmel

Ventilatieroosters raken na verloop van tijd vol. U kunt deze schoonmaken regelmatig met de stofzuigermond langs de ventielatieroosters te gaan.

Zodra u een schimmelplekje in uw woning ziet moet u hier direct een schimmelwerend middel op spuiten. Daarmee voorkomt u dat de schimmels verder groeien. Deze schimmelwerende middelen kunt u bij de grotere supermarkten kopen. Het schilderen van het plafond in de badkamer kunt u het beste met een schimmelwerende saus/latex doen. Na verloop van jaren zal deze saus/latex ook minder effectief zijn, maar de werking tegen schimmel is beter dan een normale saus/latex

Op de website van Milieu Centraal staan goede tips en informatie over veilige bestrijdingsmiddelen.

Ernstige schimmel

Als u ernstige schimmel in uw woning hebt dan kunt u contact opnemen met ons via de reparatielijn. U kunt tussen 8:15 en 12:00 bellen op telefoonnummer 0343 53 60 80. De opzichter zal bij u langs komen voor een advies. Daarnaast kunnen wij u helpen door inzicht te krijgen in uw gemiddelde temperatuur en luchtvochtigheid. Met meetinstrumenten kunnen wij dit een aantal dagen voor u meten. De uitkomsten worden met u besproken. Zo krijg u een beeld van uw binnenklimaat en krijgt u advies hoe u verdere schimmels kunt voorkomen.

Ventileren

Het is belangrijk dat u de woning goed ventileert. Zo komt er schone lucht in uw woning. De verse buitenlucht vervangt ‘de gebruikte’ lucht in de woning. Dit noemen we ventileren. Een huis moet de hele dag worden geventileerd. Bij het koken, douchen of na het slapen is het nodig om snel veel lucht te vervangen. Dit doet u door ramen of deuren korte tijd wijd open te zetten. Dit heet luchten.

Als u elke dag een kwartier ‘lucht’ en de gehele dag zorgt voor ventilatie dan voorkomt u vocht en schimmel in uw woning.

Direct naar

Meer over vocht en schimmel